ÖZEL MUAYENEHANE HEKİMLERİNİN AMELİYAT OPERASYONLARINA İLİŞKİN ÖZEL HASTANE SEÇİM FAKTÖRLERİ: BULANIK AHP UYGULAMASI (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Özel muayenehane hekimlerinin bazı operasyonlarını gerçekleştirmek için hastanelerle iş birliğine girmektedir. Hastanelerin dış hekim olarak adlandırdıkları uzman hekimlerin rekabetin arttığı sağlık sektörü içerisinde hastalarının tıbbi işlemlerini (ameliyat, doğum vb.) gerçekleştirmek için faydalandıkları hastaneleri seçerken kullandıkları seçim kriterleri ServQual hizmet kalitesi boyutları çerçevesince ele alınmış ve karşılaştırmalı bir AHP uygulaması gerçekleştirilerek İzmir ilinde yer alan 3 hastane için bir genel cerrahi kliniği açısından araştırma gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma Covid-19 Pandemisi öncesinde (2020 yılı öncesi) özel muayenehane hizmeti veren işletmelerin dış paydaş hastane seçimleri üzerinde ele alınmıştır. Sonuç olarak nihai 3 hastane özelinde AHP metodu uygulanarak dış hekim hastane seçimleri ServQual hizmet kalitesi boyutları çerçevesinde 10 ayrı hizmet kalitesi ifadesi dikkate alınarak karşılaştırılmıştır.
Keywords: Hizmet Pazarlaması; Servis Sistemleri; Hizmet Kalitesi; ServQual; Muayenehane Hizmetleri; Dış Hekim Hastane Seçimi; Sağlık Hizmetlerinde Lojistik; AHP