TEST SIKLIĞI VE ÖĞRENCİ BAŞARISI ARASINDAKİ İLİŞKİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Bu çalışmanın amacı, dördüncü sınıf matematik dersinde test/quiz sıklığı ile öğrenci başarısı arasındaki ilişki Uluslararası Matematik ve Fen Bilimleri Çalışmalarında Eğilimler sınavı aracılığıyla ölçülmüştür. Çalışmanın diğer bir amacı ise dördüncü sınıf matematik dersi için ideal sınav sıklığını (günlük, haftalık, aylık, hiç yok) belirlemektir. Çalışma, seçilen 4 ülkenin (Kore, İngiltere, Türkiye ve Mısır) dördüncü sınıflarında yukarıda belirtilen ilişkiyi araştırmıştır. Çalışma 2015 Uluslararası Matematik ve Fen Bilimleri Eğilimleri sınavından ve öğretmen anketlerinden veri elde etmiştir. Sınav sıklığının farklı başarı düzeylerinden seçilen dört farklı ülkede (Kore, İngiltere, Türkiye ve Mısır) öğrenci başarısı ile ilişkisinin olup olmadığını belirlemek için çoklu doğrusal regresyonlar gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmanın betimleyici sonuçları, testlerin seçilen ülkelerde yaygın olarak kullanılan bir araç olduğunu göstermiştir. 2015 yılında 4. sınıf öğrencilerinin% 99'u en az bir test, öğrencilerin% 16'sı her gün test ya da quiz çözerken, sadece% 1'i hiç test ya da quiz çözmemiştir. Regresyon sonuçları, 4. Sınıf matematik derslerinde test sıklığı arttıkça öğrenci başarısının da arttığını ortaya koyarken, bu artış Kore ve Türkiye’de anlamlı bir artış iken İngiltere ve Mısır’da anlamlı bir artış etkisinin bulunmadığı sonucunu göstermektedir.
Keywords: Test Sıklığı; Test Etkisi; Öğrenci Başarısı; Matematik