SOSYAL BİLGİLER DERSİ ÖĞRETİM PROGRAMINDA YER ALAN FARKLILIKLARA SAYGI KONUSUNA İLİŞKİN ETKİNLİK ÖNERİSİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Bu araştırma, sosyal bilgiler dersi öğretim programında yer alan farklılıklara saygı konusunda öğretmenlere uygulanabilir bir etkinlik sunmayı amaçlamaktadır. Ayrıca ilgili konunun öğrencilerde karşılık bulmasında etkinliklerin önemini ortaya koymayı da hedeflenmektedir. Bu amaç çerçevesinde mevcut araştırmada “Farklılıklarımız Zenginliklerimizdir” isimli bir etkinlik hazırlanmıştır. Etkinliğin uygulaması, Aksaray ili merkez ilçesinde yer alan bir ilkokulda 2020-2021 eğitim-öğretim yılı içerisinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın sonuçlarına bakıldığında, dördüncü sınıf öğrencileri ile gerçekleştirilen bu etkinliğe öğrencilerin katılım gösterme konusunda istekli oldukları görülmüştür. Ayrıca öğrenciler Covid 19 salgınının verdiği olumsuz havadan sonra bu tarz eğlenceli ders etkinliklerinin kendilerini mutlu ettiğini ifade etmişlerdir. Etkinlik sonucunda öğrenciler daha önce farklılıklara saygı konusunda öğretmenlerinden birçok şey duyduklarını ama ilk kez böyle bir etkinlikle bu konuyu ele aldıklarını ve mutlu olduklarını ifade etmişlerdir. Ayrıca farklı konulara ilişkin etkinlikler için araştırmacıları tekrardan derslerine davet etmişler ve ders bu şekilde tamamlanmıştır.
Keywords: Sosyal bilgiler; farklılıklara saygı; etkinlik