COVİD – 19 PANDEMİ DÖNEMİNDE E-SAĞLIK OKURYAZARLIĞININ İNCELENMESİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Sağlık sektörünün dinamik yapısından kaynaklı olarak bu alanda yaşanan hızlı gelişim ve değişimler ile birlikte sağlık hizmeti alıcılarının bilgiye daha kolay ulaşabilmesi ve ulaştığı bilgiler neticesinde kendi sağlık hizmetlerini yönetebilme gücü artmaktadır. Bu noktada da doğru yönetimin gerçekleşmesi ve insan sağlığında olumsuzlukların yaşanmaması adına sağlık okuryazarlığı konusu giderek önem kazanmaktadır. Dijitalleşme ve artan internet kullanımı ile birlikte e-sağlık okuryazarlığı kavramının ortaya çıktığı görülmektedir. Giderek dijitalleşen bir çağda özellikle de pandemi döneminde toplumsal yaşam içerisinde sağlığın daha fazla ön plana çıktığı göz önünde bulundurulursa; bu noktada bireylerin e-sağlık okuryazarlığı düzeyi sonucundaki uygulamalarının bireysellikten ziyade toplumsal yansımasının etkileri daha güçlü olacaktır. Bu çalışmanın amacı da e-sağlık okuryazarlığının internet kullanımı ve demografik özelliklere göre incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda öncelikle bireylerin sağlık bilgisi ediniminde interneti önemli ve etkili bulma düzeyleri ayrıca e-sağlık okuryazarlığı düzeyi ölçülmüş ve bunların hem birbirleri ile hem de demografik özellikler ile farklılıkları incelenmiştir. Araştırma verileri Eylül 2020 tarihinde Ankara’da 18 yaş üstü bireylerden online anket yöntemi ile toplanmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre 3,421 ile e-sağlık okuryazarlık düzeyinin ortalamanın biraz üzerinde olduğu görülmektedir. Ayrıca bulgular ve sonuçlar neticesinde kamuya, uzmanlara ve sağlık işletmelerine tavsiyelerde bulunulmaktadır.
Keywords: İnternet kullanımı; sağlık okuryazarlığı; e-sağlık okuryazarlığı; covid 19 pandemi; sağlık işletmeleri