DİJİTAL DÖNÜŞÜM ÇAĞININ KARİYER YOLCULUĞUNDA HAYAT BOYU ÖĞRENME YETERLİKLERİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Küreselleşmenin yanı sıra bilgi-iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler endüstriyel, toplumsal ve iktisadi pek çok değişimi de beraberinde getirmiştir. İşletmelerin dijital dönüşüm çağında iş görenlerden bekledikleri bilgi ve yetenekler de değişime uğramıştır. Hayat boyu öğrenme kavramı iletişim, bilim, teknoloji, öğrenmeyi öğrenme, sosyal vatandaşlık ve kültürel farkındalık gibi alanlarda bireylerin sürekli gelişimini ifade eden bir kavram olup bugün dünya üzerinde pek çok hükümet paketinde yer almış durumdadır. Bu konunun önemine istinaden bu araştırmada iş dünyasının nitelikli eleman ihtiyacını arz eden meslek yüksekokulu öğrencilerinin hayat boyu öğrenim yeterliliklerinin ne seviyede olduğunun tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu maksatla gerçekleştirilen (n=341) araştırmada; araştırmaya katılanların hayat boyu öğrenim yeterlilikleri yüksek seviyede, yabancı dilde iletişim yeterliliği ise orta seviyede tespit edilmiştir. Cinsiyet, sınıf, yaş ve gelir durumu değişkenlerine göre katılımcıların hayat boyu öğrenim yeterlilik algıları farklılaşmamaktadır. İş tecrübesine sahip olmak ve öğrenim görülen programın ise hayat boyu öğrenim yeterliliklerinde farklılık doğurduğu ve bu farklılığın anlamlı olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Yaşam boyu öğrenme; Kariyer; Dijital dönüşüm; Sanayi 4.0