TÜRKİYE’DE KREDİ KARTI KULLANMA(MA) KARARI: HANEHALKI BÜTÇE ANKETİNDEN AMPİRİK BİR ANALİZ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Kredi kartları günümüzde hem sanal alışverişte hem de geleneksel alışverişte en çok kullanılan ödeme araçlarından biridir. Buna rağmen Türkiye'deki kullanım düzeyi halen düşüktür. Bu çalışmanın temel amacı, Türkiye'de kredi kartı kullanmama nedenlerini ortaya koymak ve kredi kartı kullanma ve kullanmama kararının arkasındaki sosyo-ekonomik ve demografik özellikleri belirlemektir. Bu amaçla Türkiye İstatistik Kurumu tarafından 2019 yılında tüm ülkeyi temsilen yapılan “Hanehalkı Bütçe Anketi” veri seti kullanılmıştır. Bununla birlikte çalışmanın diğer bir amacı da hem makroekonomik politika yapıcılara hem de banka yöneticileri için politika önerilerinde bulunmaktır. Çalışmada kredi kartı kullanımını etkileyen faktörleri belirlemek için Probit tahmin yöntemi kullanılmıştır. Bir bütün olarak, kadınlar, daha düşük eğitim düzeyine sahip haneler, ileri yaş gruplarındaki haneler, düşük gelir grubundaki haneler, konut sahibi haneler, bankaya erişimi zor olanlar ve tarım, ormancılık ve balıkçılıkta çalışan hane reislerinin kredi kullanma olasılıkları daha düşüktür.
Keywords: Hanehalkı Bütçe Anketi; kredi kartı kullanımı; probit model.