TERÖRİZMİN DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLAR ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Doğrudan Yabancı Yatırım (DYY), gelişmekte olan ülkeler için döviz, yeni istihdam alanları ve en yeni teknolojinin transferi için hayati bir kaynaktır. Ancak bu noktada, bir ülkedeki terör saldırıları, şirketlerin yurtdışına yatırım yapma tercihlerini belirleyen önemli bir faktördür.Türkiye 1980’li yılların sonlarından beri ülke içi ve ülke dışındaki terör örgütlerinin saldırılarına maruz kalmaktadır. Bu bağlamda, çalışma 1990-2019 dönemi için terörizmin Türkiye’nin DYY girişlerine etkisini ele almaktadır. Çalışmada eşbütünleşme analizi için Dağıtılmış Gecikmeli Otoregresif Model (ARDL) sınır testi kullanılmıştır.  Çalışma, terörizmin Türkiye ekonomisinde DYY'yi kısa vadede olumlu ve anlamsız, uzun vadede ise olumsuz ve anlamlı olarak etkilediğini ortaya koymuştur. Ayrıca, enflasyon, ticarete açıklık, askeri harcama ve işçi dövizleri gibi bazı destekleyici değişkenlerin DYY ve terörizm üzerindeki etkisi de makalede incelenmiştir. Sonuçlar, ticarete açıklığın hem kısa vadede hem de uzun vadede DYY üzerindeki olumsuz ve önemli bir etki gösterdiğine işaret etmektedir. İşçi dövizleri, olumsuz ve anlamlı bir sonuç göstermektedir. Bu, işçi dövizleri ile DYY arasında kısa vadeli negatif bir ilişki olduğunu göstermektedir. Enflasyon, DYY üzerinde olumlu, ancak önemli bir etki göstermemektedir. Son olarak, askeri harcamalar da kısa vadede, olumsuz ve önemli olmayan bir etki gösterir.
Keywords: doğrudan yabancı yatırım; terörizm; ticari açıklık; askeri harcama; ARDL eşbütünleşme