MÜŞTERİLERİ UZAK DOĞU RESTORANLARINA YÖNLENDİREN ETKİLER VE COVID-19 ALGILAMALARI (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Bu çalışmada müşterilerin Uzak Doğu restoranlarını hangi etkiler altında ziyaret ettiğinin ve bu müşterilerin COVID-19 ile Uzak Doğu restoranı algılamalarının ne şekilde değiştiğinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada nitel desen yaklaşımı benimsenmiştir. Çin, Japon ve Thai restoranını ziyaret eden 17 katılımcı örneklem olarak seçilmiştir. Araştırmanın amacı ve alanyazın doğrultusunda yarı-yapılandırılmış görüşme soru formu oluşturulmuştur. Derinlemesine görüşme tekniği ile cevaplar alınmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi ve betimsel-yorumlayıcı analiz kullanılmıştır. Katılımcıları Uzak Doğu restoranına yönlendiren faktörler; kişisel etkiler, hedonik etki, kişilerarası etkiler; züppe (aykırılık) etkisi, sürü (gruba uyma) etkisi, prestij etkisi ve fonksiyonel etkiler; sağlık etkisi, şef etkisi olarak belirlenmiştir. Ayrıca Uzak Doğu yemeklerinin içeriğinin virüs oluşturabileceği endişesi, katılımcıların bir kısmında olumsuz algı oluşturmuştur. Katılımcıların çoğunluğu bu restoranlar için herhangi bir olumsuz algıya sahip değildir. Özellikle Türkiye’deki Uzak Doğu restoranlarına sıcak bakmaktadırlar. Çalışma, öncelikle  Uzak Doğu restoranı müşterilerinin özellikle kişisel, kişilerarası ve fonksiyonel değerler açısından profilinin tanınmasını sağlayacaktır. Pandemi sürecinde Uzak Doğu restoranlarına karşı algının ne şekilde değiştiğini belirlemek işletmelerin krize yönelik strateji geliştirmelerini sağlayacaktır. İşletmeler, Uzak Doğu restoranlarına karşı oluşan olumsuz algının kırılması için doğru pazarlama stratejileri geliştirebilir. Bu çalışma Uzak Doğu ülkelerine yönelik olumsuz algının yok edilmesi için politika yapıcılara da ipuçları sunmaktadır. Ayrıca bu çalışma müşterileri Uzak Doğu restoranlarına yönlendiren etkilerin belirlenmesi ve COVID-19 sürecinde bu restoranlara karşı bakış açısının belirlenmesi konusunda alanyazındaki ilk girişimdir.
Keywords: Uzak Doğu Restoranları; Kişisel Etki; Kişilerarası Etkiler; Fonksiyonel Etkiler; COVID-19.