TÜRK BANKACILIK SEKTÖRÜNDE PERFORMANSIN BELİRLEYİCİLERİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Çalışmanın amacı, Türk Bankacılık Sektöründe performansın belirleyicilerini tespit etmektir. Bu amaçla 2006-4. Çeyrek ve 2020-2. Çeyrek arasında sürekli faaliyet göstermiş olan ve mevduat kabul eden bankaların verilerinden oluşan oluşan panel veri seti Driscoll-Kraay ve fark GMM tahmincileri ile analiz edilmiştir. Çalışma sonuçlarına göre bankaların aktif karlılığının; banka ölçeği ve etkinlik oranı değişkeninden anlamlı ve negatif yönde, özkaynak oranı, likidite oranı ve net faiz marjı değişkenlerinden anlamlı ve pozitif yönde; bir diğer karlılık göstergesi olan özsermaye karlılığının ise takipteki krediler, etkinlik oranı, kredi/mevduat oranı değişkenlerinden anlamlı ve negatif yönde; net faiz marjı değişkeninden anlamlı ve pozitif yönde etkilendiği tespit edilmiştir. Bankaların karlılık performansları açısından özkaynak oranlarını temsilen sermaye düzeylerinin belli seviyelerde olmasının, net faiz marjlarının ve likit varlıkların toplam varlıklar içindeki payının arttırılarak, etkinliğin sağlanıp, takipteki kredilerin toplam krediler içerisindeki oranının düşürülmesinin önemli olduğu görülmüştür.
Keywords: Aktif karlılık oranı; özkaynak karlılık oranı; bankacılık sektörü; panel veri analizi