POZİTİF LİDERLİK DAVRANIŞLARININ, ÇALIŞANLARIN DUYGUSAL İYİ OLUŞLARINA ETKİLERİNİN ANALİZİNE YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Bu makalenin amacı pozitif liderliğin, çalışanların işyerinde duygusal iyi oluşları üzerine etkilerinin araştırılmasıdır. Araştırmanın yöntemi; Kuramsal açıdan bu çalışmada tümevarım yöntemi esas alınmış ve varsayımlar çerçevesinde belirlenen hipotezler arasındaki ilişkiler analiz edilmiştir.  Veri toplama araçları; demografik özelliklere yönelik sorular, “Pozitif Liderlik Ölçeği” ve “Duygusal İyi Oluş Ölçeği” şeklinde sıralanabilir.  Katılımcıları basit tesadüfi örneklem seçimi tekniği ile belirlenmiş ve anketler Kahramankazan ilçesinde faaliyetlerini sürdüren metal yapı malzemeleri imalatı yapan işletmelerde çalışmakta olan 465 kişiye uygulanmıştır. Yapılan analizler sonucunda: özerkliğin; yaşam amacı, kendini kabullenme ve insanlarla olumlu ilişkiler üzerinde pozitif etkiye sahip olduğu; ayrıca, güçlendirmenin, çevresel hakimiyet ve kendini kabullenme üzerinde pozitif etkiye sahip olduğu ve bireysel ilginin, yaşam amacı üzerinde pozitif etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Pozitif Liderlik; Duygusal İyi Oluş; Özerklik; Yönetsel Yetkinlik; Personel Güçlendirme.