GÜNEŞ ENERJİSİ SANTRALİ YATIRIMLARININ EKONOMİK ANALİZİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Yenilenebilir enerji kaynakları küresel ısınma ve ülkelerin enerji güvenliği sorunlarının çözümünde önemli bir role sahiptir. Bu nedenle ülkeler enerji üretimlerinde yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmekte ve enerji kaynağı çeşitliliğini artırmaktadır. Yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisi diğer enerji kaynaklarına göre hem daha erişilebilir hem de daha az kirliliğe neden olmaktadır. Bu bağlamda güneş enerjisi yatırımlarının ekonomik açıdan değerlendirilmesi oldukça önemlidir. Bu çalışmada Türkiye’de hipotetik bir fotovoltaik enerji santrali yatırımının ekonomik bağlamda yapılabilirliğinin değerlendirilmesi için indirgenmiş nakit akımı yöntemi kullanılmıştır. İndirgenmiş nakit akımı yöntemi sonucunda hesaplanan yapılabilirlik göstergeleri yatırımın politika mekanizmalarıyla desteklendiği durumda yapılabilir olduğunu gösterirken, yatırımların desteklenmemesi durumunda ekonomik açıdan fotovoltaik yatırımların yapılamayacağı sonucuna ulaşılmıştır. Monte Carlo simülasyonu sonucunda yatırımın net bugünkü değerinin pozitif olma olasılığı yatırımın desteklendiği durumda %64,1, destek olmaması durumunda ise %30,1 olarak tespit edilmiştir.
Keywords: Güneş Enerjisi Yatırımları; Sermaye Bütçelemesi; Ekonomik Analiz