TÜRKİYE’DE İŞLETME İFLASLARI VE FAİZ İLİŞKİSİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
İşletmelerde başarısızlık kavramının son yıllarda gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde yaygın bir biçimde incelendiği görülmektedir. Çalışmalar genellikle işletme başarısızlığının içsel nedenleri yönüne odaklanırken, en az içsel nedenler kadar önemli görülen dışsal nedenlerin göz ardı edildiği fark edilmiş ve bu nedenlerin de incelenmesi gerekliliği ortaya çıkmıştır. Bu bağlamda çalışmada Türkiye’de kapanan işletme sayıları ve faiz oranı ilişkisi, Kaldıraçlı Bootstrap Todo-Yamamoto testi vasıtasıyla 2010 Ocak-2020 Şubat dönemi verileri kullanılarak araştırılmıştır. Nedensellik testi sonuçlarına göre faiz oranından kapanan işletme sayılarına doğru tek taraflı bir nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir.
Keywords: İşletme İflasları; Faiz; Ekonometrik Analiz