TÜRKİYE’DEKİ YENİLENEBİLİR ENERJİ KAYNAKLARININ ENTROPİ-TOPSİS YÖNTEMİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Hızlı büyüyen nüfus ve ekonomiye sahip ülkelerde enerjiye olan talep önemli ölçüde arttığından, yenilenebilir enerji kaynaklarının önemi de her geçen gün artmaktadır. Artan önemle birlikte bu kaynakların seçimi de oldukça karmaşık bir hal almaktadır. Bu çalışmada, Türkiye’deki yenilenebilir enerji kaynaklarının ekonomiklik, verimlilik, istihdam, sosyal kabul edilebilirlik ve ekonomik ömür gibi kriterler açısından değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Bu kapsamda geniş bir literatür araştırması ve uzman görüşü sonucunda belirlenen ve önem düzeyi ağırlıkları Entropi yöntemi ile hesaplanan 9 adet kriter, Türkiye’de bulunan hidroelektrik, rüzgâr, güneş, biyokütle ve jeotermal enerji kaynakları TOPSIS yöntemi ile sıralanmış ve kaynaklar değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgular; Türkiye açısından ihtiyaç duyulan yenilenebilir enerji santralleri arasında ilk üç sırayı biyokütle, jeotermal ve hidroelektrik enerji santrallerinin aldığını, bunları sırasıyla güneş ve rüzgâr enerjisi santrallerinin takip ettiğini ortaya koymuştur.
Keywords: Yenilenebilir Enerji Kaynakları; Çok Kriterli Karar Verme; Entropi; TOPSIS