DİNDARLIK VE KAMU HİZMETİ MOTİVASYONU İLİŞKİSİ: NEVŞEHİR İLİNDE İLKOKUL ÖĞRETMENLERİ ÜZERİNDE AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Bu araştırma dindarlık ve kamu hizmeti motivasyonu (KHM) arasındaki ilişkiye açıklık getirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma evreni Nevşehir ilinde devlet okullarında görevli 730 ilköğretim okulu öğretmeninden oluşmaktadır. Araştırmanın örneklemi kolayda örnekleme yöntemiyle belirlenmiş 253 katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırmanın verileri toplam 50 sorudan oluşan anket formu kullanılarak derlenmiştir. Dindarlık ve kamu hizmeti motivasyonu arasındaki ilişkiyi ele alan çok sayıda araştırma olmasına ragmen bu ilişkiyi İslam Dini bağlamında ele alan araştırmaya literatür taramasında rastlanmamıştır. Uygulanan örneklem yöntemi nedeniyle, elde edilen bulguların geniş bir evrene genellenememesi araştırmanın kısıtları arasındadır. Araştırmanın bulguları içsel dindarlığın kamu hizmeti motivasyonunun merhamet boyutu arasında; sorgulayan dindarlığın kamu hizmeti motivasyonunu fedakarlık boyutu arasında; tutucu dindarlığın kamu hizmeti motivasyonunun politikaya ilgi ve fedakarlık boyutları arasında pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Diğer yandan  bulgular dışsal dindarlık ile kamu hizmeti motivasyonunun politikaya ilgi boyutu arasında; sorgulayan dindarlık ve tutucu dindarlık ile kamu hizmeti motivasyonunun merhamet boyutu arasında negatif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğunu göstermektedir. Sıralananlar dışında kamu hizmeti motivasyonu ve dindarlığın diğer alt boyutları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkiye rastlanmamıştır.
Keywords: Kamu Hizmeti Motivasyonu (KHM); Din; Dindarlık; Dini oryantasyon; İslam.