TÜRKİYE’DE ŞEHİR ÇİFTLERİ ARASINDA ULAŞIM TÜRÜ TERCİHİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİ BELİRLEMEYE YÖNELİK BİR ALAN ÇALIŞMASI (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Bu çalışmada aralarında aktarmasız uçuş bulunmayan şehir çiftleri arasında ulaşım türü tercihine etki eden kriterlerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, Ocak-Mart 2018 tarihleri arasında 3 aylık dönemde Türkiye’nin önemli ticaret, sanayi ve turizm merkezlerinden Kayseri ve Bursa illerinde anket çalışması yapılmıştır. Anketlerden derlenen verilere ki-kare testleri, t-testleri ile tek yönlü anova testleri uygulanmıştır. Veri setinin analizi sonucunda elde edilen ampirik bulgulara göre, Bursa-Kayseri illeri arası seyahatlerde uçağa alternatif olarak en çok tercih edilen ulaşım türü özel araç/ kişinin kendi aracı çıkmıştır. Ulaşım türü tercihinde en önemli kriterlerin seyahat maliyetin/bilet fiyatının uygunluğu ile aktarmasız ulaşım olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Çalışmada, gelecekte iki şehir arasında aktarmasız uçuş konulması halinde katılımcıların %72,3’lük büyük çoğunluğunun uçağı tercih edeceği sonucuna ulaşılmıştır. Söz konusu şehir çiftine aktarmasız uçuş konulması her iki şehirde ticaret ve ekonominin gelişmesine katkı sağlayacaktır.
Keywords: Havacılık; Hava seyahat talebi; Seyahat modu tercihi; Şehirlerarası seyahat