COVİD-19 (SARS-COV-2) SALGININ TOPLU ULAŞIMA OLAN ETKİSİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ: ANKARA VE MERSİN İLLERİNİN ANALİZİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Bu çalışmada toplu ulaşımın COVID-19 salgınından nasıl etkilendiğini ölçmek için Ankara İli ve Mersin İli’nde gerçekleşen 2018, 2019 ve 2020 yıllarına ait aylık biniş sayıları ve yolcu gelirleri ile COVID-19 nedeniyle hasta olan kişi sayıları verileri kullanılarak bir araştırma ve analiz yapılmıştır. Çalışmada, biniş sayılarında ve yolcu gelirlerindeki değişim oranları verilmiş olup, toplu taşıma kullanımının salgın öncesi ile kıyaslandığında daha az tercih edildiği tespit edilmiştir. Ayrıca Ankara İli ve Mersin İli’ne ait 2020 yılı Nisan ile 2021 yılı Şubat döneminde günlük toplu taşıma kullanım sayısı ile Türkiye geneli günlük hasta sayısı arasındaki ilişki incelenmiştir. Söz konusu veriler için eşbütünleşme analizi yapılmış olup, her iki il için de verilerin uzun dönemde dengede olduğu belirlenmiştir. Yine aynı dönem içerisinde veriler arasında Granger Nedensellik analizi yapılmış olup, Ankara İli için hasta sayısının toplu taşıma kullanımının bir Granger nedeni olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: COVID-19; Toplu Ulaşım; Gayrimenkul Değerleme