YAPAY ZEKA’NIN ULUSLARARASI İLİŞKİLER ALANINDA YARATTIĞI DEĞİŞİMLER (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Yapay zeka sistemlerinin uluslararası ilişkilerdeki yeri, otonom silah sistemleri, otomobiller veya robotlar gibi 21. Yüzyılın getirdiği yeni bir teknolojik araç olmaktan çok daha ötedir. Günümüzde insan dışı bir aktör olarak çeşitli süreçlere hızla entegre olmaya başlayan bu sistemler, karar alma mekanizmalarını köklü biçimde etkilemekte ve hatta insanların yerine geçmektedir. Yakın gelecekte yapay zeka sistemlerinin karar alma ve politika süreçlerinde üstleneceği rollere ilişkin ön görülere güncel örneklerle yer verilen bu çalışmada, sosyal bilimler perspektifinden söz konusu sistemlerin aralarındaki farklara, sınırlarına ve kapasitelerine değinilmektedir. Ayrıca insan zekasından farklı işleyen düşünce süreçlerine sahip sistemlerin beraberinde getirdiği problemler ele alınarak, uluslararası ilişkilere güncel ve muhtemel etkileri vurgulanmıştır.
Keywords: Yapay Zeka; Yapay Genel Zeka; Uluslararası İlişkiler; Uzman Sistemler; Otonom Sistemler