YÖNETİŞİM İLKELERİNE TÜRKSOY GENEL SEKRETERLİĞİ’NİN UYUMU: NİTEL BİR DEĞERLENDİRME (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Yönetişim kavramı küreselleşen dünyada hızlı bir ivme ile yükselen kavramların başında gelmektedir.  Dünyamızı etkileyen ekonomik krizler, salgın hastalıklar ve çok farklı bölgelerde baş gösteren istikrarsızlıkların her geçen gün artmasıyla birlikte ciddi risklere karşı farklı çözüm yolları göstermesinden dolayı yönetişim daha da fazla önem kazanmıştır. Araştırmada TÜRKSOY Genel Sekreterliğinde yönetişim faaliyetleri ve ilkeleri nitel araştırma yöntemleri kullanılarak değerlendirilmiştir. Bu bağlamda TÜRKSOY Teşkilatı’nın iyi yönetişim unsurları açısından değerlendirilmesi için derin görüşme ve yazılı mülakat yapılmıştır.  Araştırma neticesinde elde edilen verilere göre, TÜRKSOY Teşkilatı’nın üye ülkelerine karşı şeffaf olduğu belirlenmiştir. Üye ülkelerinin hiçbirinin bir diğerinden üstün olmadığı ve kararların mutabakatla alındığı görülmüştür. Teşkilat, yıllık faaliyet raporlarını kamuoyuna açık şekilde yayınlamaktadır. TÜRKSOY’un çalışmaları diplomatik statüyü haiz olduğu için denetlenmesinin nasıl yapılacağı kurucu anlaşmasında belirlenmiştir. Fakat fiiliyatta teşkilatın talebi üzerine her yıl ilgili Bakanlığın teftiş kurulu başkanlığı veya serbest denetim şirketleri tarafından yılda bir kez denetlendiği görülmüştür. Teşkilatta iyi yönetişim ilkelerinden olan hukukun üstünlüğü ilkesine büyük ölçüde uyum gösterdiği belirlenmiştir.
Keywords: Yönetişim; İlkeler; TÜRKSOY