ÖRGÜT İKLİMİ VE ALGILANAN ÖRGÜTSEL DESTEĞİN ÖRGÜTSEL VATANDAŞLIK DAVRANIŞINA ETKİSİ ÜZERİNE SAĞLIK SEKTÖRÜNDE BİR ARAŞTIRMA (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Çalışanların rol gereklerinin ötesinde, gönüllü olarak ve örgüt yararı gözeterek sergiledikleri davranışları ifade eden örgütsel vatandaşlık davranışı, çalışmada odaklanılan temel kavramdır. Çalışmanın amacı, örgüt iklimi ve algılanan örgütsel destek ile örgütsel vatandaşlık davranışı arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırmada anket tekniğinden yararlanarak, Muğla ili Menteşe ilçesinde bir kamu ve bir özel hastanedeki 200 çalışandan veri toplanmıştır. Analiz sonuçlarına göre örgüt iklimi ile örgütsel vatandaşlık davranışı ve alt boyutları olan özgecilik ve sivil erdem boyutları arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Diğer taraftan, çalışmada algılanan örgütsel destek ve örgütsel vatandaşlık davranışı arasında anlamlı bir ilişki olmadığı, ancak örgütsel vatandaşlık davranışının vicdanlılık ve sivil erdem alt boyutları ve algılanan örgütsel destek arasında anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Keywords: Örgütsel Vatandaşlık Davranışı; Örgüt İklimi; Algılanan Örgütsel Destek