TÜRKİYE’DE DEMOKRASİNİN EKOLOJİK AYAK İZİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Son dönemde yapılan çalışmalar, çevre kirliliğini etkileyen ekonomik belirleyicilerin yanı sıra demokrasi ve çevresel kalite üzerine yoğunlaşmaktadır. Bu çerçevede, literatürde bazı çalışmalar demokrasi ile çevre kirliliği arasında pozitif bir ilişki olduğunu savunurken, bazıları ise bu etkinin negatif olduğunu ileri sürmektedir. Bu bağlamda, bu çalışmada Türkiye’de demokrasinin çevre kirliliği üzerindeki etkisi ARDL yöntemi ile incelenmektedir. Kullanılan veri seti 1980-2017 dönemini kapsamaktadır. Çalışmada çevre kirliliğini ölçmek için ekolojik ayak izi endeksi kullanılmaktadır. Analiz bulguları kişi başı gelir, brüt sermaye oluşumu ve ekolojik ayak izi arasında uzun dönemli bir ilişki olduğunu göstermektedir. Bununla birlikte demokrasi ile ekolojik ayak izi arasında uzun dönemde pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Diğer bir ifadeyle, Türkiye’de demokrasi düzeyindeki artış çevre kirliliğini artırmaktadır
Keywords: Ekonomik Büyüme; Demokrasi; Ekolojik Ayak İzi; ARDL Yöntemi