ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN İNTERNET KULLANIM ÖZELLİKLERİ VE İNTERNET KULLANIM AMAÇLARI İLE SOSYAL MEDYA BAĞIMLILIĞI İLİŞKİSİNİN İNCELENMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin internet kullanım amaçları ve sosyal medya bağımlılığı ilişkisini incelemektir. Araştırma, ilişkisel tarama türündedir. Araştırmanın örneklemi kamu üniversitesinden 439 öğrenciden oluşmaktadır. Veriler, İnternet kullanım Amaçları Ölçeği (İKAÖ) ve Sosyal Medya Bağımlılık Ölçeği-Yetişkin Formu (SMBÖ-YF) aracılığıyla toplanmıştır. Bulgulara göre, katılımcıların dörtte birinin sosyal medya bağımlılık düzeyi ortalamanın üstündedir. İnternet ve sosyal medyada uzun süre geçirmek, sosyal medya bağımlığı, cinsiyet ve akademik başarı internet kullanım amaçlarını etkileyen değişkenlerdir. Sosyal medya kullanım süresi yüksek olan ve akademik başarısı düşük öğrencilerin, interneti eğlence, sosyalleşme ve psikolojik ihtiyaçlarını giderme amaçlı kullanımı yüksektir. İnternet kullanım amaçlarının psikolojik ihtiyaçlar ve sosyalleşme boyutları ile sosyal medya bağımlılığı arasında pozitif, anlamlı bir ilişki vardır. İnterneti psikolojik ihtiyaçlarını giderme ve sosyalleşme amacıyla kullananların, sosyal medya bağımlılıklarının da arttığı sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Bağımlılık; Sosyal Medya Bağımlılığı; Ergen; Eğitim; İyi Olma Hali