KALECİK KARASI ÜZÜM ÜRETİCİSİNİN TARIM SİGORTASINA YÖNELİK YAKLAŞIMLARININ ANALİZİ: ANKARA İLİ KALECİK İLÇESİ ÖRNEĞİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Çalışmayla, Ankara ili Kalecik ilçesindeki Kalecik Karası üzüm üreticilerinin tarım sigortasına yönelik yaklaşımları belirlenmiştir. Kalecik ilçesinde bulunan, 11 köy ve mahalledeki Kalecik Karası üzüm üreticileriyle yüz yüze görüşülmüştür. Tarım sigortası yaptıran 20 ve yaptırmayan 20 olmak üzere toplamında 40 üreticiye tam sayım yöntemi uygulanarak anket yapılmıştır. SPSS 24 programı üzerinden yapılan istatistiksel analizde ki-kare testi ve parametrik olmayan Spearman Korelasyon testi uygulanmıştır. Tarım sigortalı üreticilere Likert ölçekli sorular sorularak, sigorta hizmetlerinden memnuniyetleri ölçülmüştür. Uygulanan ki-kare testi sonucunda, tarım sigortası yaptırma durumuyla toplam aylık gelir, toplam arazi büyüklüğü, Kalecik Karası üzümünün toplam arazi alanı, son 5 yıl içerisindeki zarar durumu ve tarım sigortası bilgi düzeyi arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Spearman Korelasyon testi sonucuna göre de, satış pazarlama hizmetleri, hasar hizmetleri, poliçe ve ek teminatlar hakkında bilgilendirme soruları arasında anlamlı bir ilişki saptanmıştır. Tarım sigortası yaptırmayan üreticiler ise, prim miktarını yüksek buldukları için ve risklerinin az olması sebebiyle sigorta yaptırmak istememektedir.
Keywords: Tarım; Tarım sigortası; Spearman Korelasyon testi; Ki-kare testi; Kalecik Karası üzümü