TÜRKİYE’DEKİ ULUSLARARASI BİRLEŞME VE SATIN ALMALARDA SAHİPLİK DÜZEYİ: SEKTÖR, ÜLKE KÖKENİ VE DENEYİMİN ETKİLERİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Bu araştırmada, gelişmekte olan ülkelerde gerçekleşen uluslararası birleşme ve satın alma faaliyetlerinde çok uluslu işletmelerin tercih ettiği satın alma oranı üzerinde endüstri türünün, ana ülke kökeninin ve uluslararası yatırım deneyiminin etkileri araştırılmıştır. İlgili değişkenler, kaynak temelli yaklaşım, kurumsal kuram ve örgütsel öğrenme perspektifleri ile temellendirilerek araştırma modeline dahil edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre hizmet endüstrisinde gerçekleşen uluslararası birleşme ve satın alma faaliyetlerinde daha düşük düzeyde satın alma oranı gerçekleşmektedir. Öte yandan, ana ülkenin gelişmiş ekonomiler arasında yer alması halinde satın alma oranı hizmet sektöründeki satın almalarda artmaktadır. Benzer şekilde, hizmet sektöründeki çok uluslu işletmelerin Türkiye’deki önceki satın alma deneyimleri satın alma oranını olumsuz şekilde etkilemektedir. Sonuçta çalışmamız kaynak temelli yaklaşım açısından destekleyici bulgular elde ederken, kurumsal kuram ve örgütsel öğrenme yaklaşımları açısından farklı sonuçlara ulaşılmıştır.
Keywords: Çok Uluslu İşletmeler; Birleşme ve Satın Almalar; Sahiplik Düzeyi; Hizmet Sektörü; Uluslararası Deneyim; Türkiye