ULUSLARARASI COĞRAFYA OLİMPİYATI YAZILI SINAV SORULARININ ANALİZİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Bu araştırmada Uluslararası Coğrafya Olimpiyatı [International Geography Olympiad (iGeo)]  yazılı sınav soruların Yenilenmiş Bloom Taksonomisine göre incelenmesi amaçlanmıştır. Tarama modeline göre yürütülen araştırmanın verilerini 2015-2019 yılları arasında iGeo yazılı sınav soruları oluşturmuştur. Araştırma verileri Yenilenmiş Bloom Taksonomisinin bilgi boyutu ve bilişsel süreç boyutu dikkate alınarak içerik analizine göre çözümlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre iGeo yazılı sınav sorularının; taksonominin bilgi boyutunda ağırlıklı olarak kavramsal bilgi ve işlemsel bilgi; bilişsel süreç boyutunda anlama ve uygulama basamağında olduğu tespit edilmiştir. Bu durum, iGeo yazılı sınav sorularında taksonominin üst düzey düşünme süreçlerine geçiş aşamalarının önemli bir yere sahip olduğuna işaret etmektedir. Bu manada iGeo yazılı sınavına hazırlanan öğrenciler ve danışmanlarının bu hususları dikkate almalarının, sınav başarılarına katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Keywords: Coğrafya Eğitimi; Uluslararası Coğrafya Olimpiyatı; Yenilenmiş Bloom Taksonomisi