COVID-19 VE KÜRESEL CİNSİYET UÇURUMU: CİNSİYETE DAYALI İŞGÜCÜ YANSIMALARI (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2021)
Covid-19, sosyal, politik ve ekonomik sistemlerdeki güvenlik açıklarını açığa çıkarmakta, cinsiyet eşitsizliğine yansıyarak kadın işgücünde problem olarak kendini göstermektedir. Bu probleme çözüm sunmanın ilk koşulu ise problemi boyutlarıyla ölçebilmekten geçmektedir. Toplumsal cinsiyet eşitsizlik problemini çözmek için, ölçmek gerekmektedir. Bu amaçla Dünya Ekonomik Forumu (WEF) tarafından oluşturulmuş Küresel Cinsiyet Endeksi (GAP) indikatörleri aracılığıyla cinsiyet uçurumu ve Covid-19 sürecinde işgücü yansımaları araştırılmıştır. Kadınların boyutları incelenmiştir. Çalışma, Küresel Cinsiyet Endeksi Türkiye’de yeni bilinen kavram olduğundan, cinsiyet eşitsizliklerini boyuta dayalı ve ölçülebilir şekilde tanımlamak, iş gücü yansımasında ülkeler arası karşılaştırma yapmak, etkili boyutları önceliklendirebilmek, politikalar belirlemek açısından önem taşımaktadır. Türkiye’deki toplumsal cinsiyet eşitsizliklerinin boyutsal olarak tanımlanması ve algılanması, eksik noktaların saptanarak, maruz kalınan cinsiyet uçurumunun tespitine katkı sunmaktadır. Endekse dayalı betimsel değerlendirme, Türkiye’nin cinsiyet eşitlik göstergelerinin düşüklüğüne, kadın işgücünün fazlaca etkilendiğine işaret etmektedir.
Keywords: Küresel Cinsiyet Uçurumu Endeksi; Cinsiyet Eşitsizliği; İşgücü; Covid-19; Türkiye; Kadın Çalışmaları