ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME TEKNİKLERİ İLE ELEKTRİKLİ OTOMOBİL SEÇİMİ: SD-MULTIMOORA YAKLAŞIMI (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Petrol ve doğalgaz, enerji ihtiyacının karşılanmasında kullanılan önemli kaynaklardandır. Fosil yakıtların yoğun kullanılması, sadece kıt kaynakların tükenmesine neden olmamakta, çevreye zararlı gazlar da oluşturmaktadır. Gündelik hayatta yoğun olarak kullanılan benzinli ve dizel araçlara hükümetlerce getirilen vergilendirmeler, bu tür araçların sınırlı kaynakları tüketiyor olması ve artan çevre bilinci gibi nedenlerle, bireylerin ve üreticilerin tercihleri hibrit ve elektrikli otomobiller olmaya başlamıştır.  Bu çalışmada, tüketici ve karar alıcıların çeşitli özelliklere sahip elektrikli otomobil alternatiflerinden en uygununu seçebilmeleri için yenilikçi bir yaklaşım sunulmuştur. Yöntem olarak çok kriterli karar verme tekniklerinden SD ve MULTIMOORA kullanılmıştır. SD ile yapılan değerlendirmede en önemli ilk 2 kriter aracın torku ve DC şarj süresidir. En az öneme sahip son 2 kriter ise menzil ve azami hızdır. MULTIMOORA ile alternatiflerin sıralanmasında Hyundai Kona 150 kW birinci sıradaki, Renault ZOE ise beşinci sıradaki alternatiftir. Çalışma, elektrikli otomobil seçimindeki kriterler ve güncel alternatiflerin değerlendirilmesi açısından yenilikçi olup ileriki çalışmalara öncü olacak kapsamdadır.
Keywords: Çok kriterli karar verme; SD; MULTIMOORA; elektrikli otomobil; araç seçimi