COVİD 19 PANDEMİSİ SÜRECİNDE DÜNYADA ŞİDDET VE GÖÇ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Covid 19 Pandemisi, çatışma ve göçler üzerinde önemli etkileri olmuştur. Pandemi tüm ülkeleri etkilerken küresel ve sistemler arası ilişkileri, çatışma tarafları arasında ortak bir zemin oluşturmayı zorlaştırmıştır. Pandemi sırasında bölgesel ve küresel barışın sağlanması mümkün olmamıştır. Pandeminin siyasi, sosyal, ekonomik açıdan da çok yönlü ve önemli sonuçları olmuştur. Pandemi sürecinde dünya genelinde savaş ve çatışma gibi şiddet türlerinde azalmalar görülürken sivillere karşı işlenen eylemlerde artış yaşanmıştır. Pandemi döneminde başta sosyal izolasyon olmak üzere tüm tedbirlere rağmen ülke içinde ve ülke dışına göç eden insan sayısında artış gerçekleşmiştir. İç çatışmaların yaşandığı ülkeler ulusal güvenlik için harcamaları gereken maddi ve manevi enerjilerinin önemli kısmını pandemi ile mücadeleye harcamışlardır. Bu çalışma, tarama modelinde betimsel bir araştırmadır. Çalışmanın amacı, Pandeminin yaşandığı süreçte dünyadaki şiddet ve göç olaylarının dağılışını ve yoğunluğunu incelemektir. Çalışmada harita, tablo ve grafiklerle mevcut durum hakkında bilgiler verilmiştir.
Keywords: Covid 19; Şiddet; Göç; Çatışma; Coğrafya