ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN ZAMAN YÖNETİMİ BECERİLERİNİN KARİYER GELİŞİM PERFORMANSINA ETKİSİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Üniversite dönemi öğrenciler için, gelecek yaşamlarını şekillendirecek farklı etkinliklerin kesiştiği bir süreçtir. Günümüz yaşam koşulları, teknoloji alanındaki gelişmelerin etkisiyle tarih boyunca hiç yaşanmadığı kadar hıza odaklanmış ve bireylerin yaşamının her alanında zaman baskısı oluşmasına neden olmuştur Yaşanan bu hızlı değişim bireylerden beklenen eğitsel ve mesleki bilgi ve becerilerin çeşitliğini de hızla artırmıştır. Öğrenciler ise, istihdam olanaklarını artırmak için, üniversite döneminde kariyer gelişimine daha çok önem vermektedirler. Bu çalışmada, üniversite öğrencilerinin zaman yönetim becerilerinin ve alt boyutlarının kariyer gelişim performansına etkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Ankara ilinde iki devlet üniversitesindeki 617 öğrenciden, kolayda örnekleme yöntemiyle toplanan verilerin analizinde, SPSS 22 ve AMOS 24 programları kullanılmıştır. Veriler üzerinde normallik analizi, geçerlilik ve güvenirlik testleri, doğrulayıcı faktör analizi, betimleyici istatistikler, regresyon analizleri yapılmıştır. Toplanan verilerin analizi neticesinde, üniversite öğrencilerinin zaman yönetimi becerilerinin kariyer geliştirme performansını etkilediği tespit edilmiştir. Dolayısıyla üniversite öğrencilerinin zamanı etkili ve verimli kullanabilmeleri için zaman yönetim becerilerini artırmalarının gerekliliği anlaşılmıştır
Keywords: Zaman Yönetimi Becerileri; Zaman Planlaması; Kariyer; Kariyer Gelişim Performansı