HAVAYOLU İŞLETMELERİNDE ÇALIŞANLARIN ÖĞRENEN ÖRGÜT ALGISININ MOTİVASYONLARINA ETKİSİNİN ARAŞTIRILMASI (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Bu araştırmanın amacı havayolu işletmelerinde çalışan personellerin öğrenen örgüt algılarının motivasyonları üzerindeki etkiyi incelemektir. Bu bağlamda öğrenen örgüt algısı ölçeği yedi alt faktör üzerinden değerlendirilerek, her bir faktörün ayrı ayrı çalışan motivasyonunu etkileme durumu incelenmiştir. Araştırmanın örneklem grubu İstanbul’da faaliyet gösteren havayolu işletmelerinde çalışan 459 personelden oluşmaktadır. Çalışan sayısının bilinmemesine karşın kolayda örneklem metodu kullanılarak veriler toplanmıştır. Veri toplama yöntemi olarak anket tekniğinden faydalanılmış olup, veriler yüz yüze toplanmıştır. Toplanan verilerin analiz edilmesi sürecinde SPSS istatistik programından faydalanılmıştır. Hipotezlerin test edilmesi aşamasında çoklu doğrusal regresyon analizi uygulanmıştır. Araştırma sonuçlarına göre; diyalog ve araştırma algısı, paylaşımcı sistemler algısı, güçlendirilmiş çalışan algısı ve destekleyici liderlik algısı çalışan motivasyonunu pozitif yönde etkilemektedir. Diğer taraftan; sürekli öğrenme algısı, takım halinde öğrenme algısı ve sistemler arası bağlantı algısı çalışan motivasyonunu pozitif yönde anlamlı bir şekilde etkilememektedir. Çalışma bulgularının havayolu işletmelerinde yönetim sürecinde öğrenen örgütlerin kullanılmasının önemi hakkında ve hangi hususlarda katkılar sağlayabileceği noktasında yöneticilere ışık tutması beklenmektedir.
Keywords: Havayolu işletmeleri; Çalışan motivasyonu; Öğrenen örgütler