ULUSLARARASI FİNANS MERKEZLERİ VE İSTANBUL FİNANS MERKEZİ PROJESİNİN KÜRESEL ŞEHİR ENDEKSLERİ PERSPEKTİFİNDE DEĞERLENDİRİLMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Bu çalışmada, İstanbul Finans Merkezi projesiyle uluslararası finans merkezleri arasına girmeyi hedefleyen İstanbul’un küresel şehir endeksleri kriterlerine göre mevcut durumu ve orta-uzun vadede finans merkezi olabilirliği araştırılmıştır. Uluslararası finans merkezleri ile İstanbul’un bir karşılaştırılması yapılmış, taşıdığı potansiyel ortaya konulmuştur. GFCI 30 Şehir Profilleri Uluslararası Çeşitlilik Endeksine göre İstanbul; Tel Aviv, Mexico City, Helsinki gibi şehirleri geride bırakarak ilk sırada olmayı başarmıştır. Fakat ulaşılan sonuçlar doğrultusunda; İstanbul’un uluslararası düzeyde bir finans merkezi olabilirliği şu an için mümkün gözükmemektedir. Şehrin küresel finans merkezi düzeyine ulaşabilmesi; sahip olduğu olumlu özelliklerinin daha fazla geliştirilmesine ve mevcut dezavantajlarının minimum düzeye indirilerek zaman içinde yok edilmesine bağlıdır.
Keywords: Finans; Finans Merkezleri; İstanbul Finans Merkezi; Küresel Şehir Endeksleri; GFCI.