TEKNOLOJİK İNOVASYON VE KRİPTO PARA PİYASALARI: MOMENTUM VE ZITLIK ANOMALİLERİNİN TEST EDİLMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Bu çalışma, kripto para piyasasında var olabilecek hem momentum hem de zıtlık anomalilerini (stratejilerini) Bitcoin odağında incelemeyi amaçlamaktadır. 02.02.2012 ile 27.02.2020 tarihleri arasındaki  Bitcoin fiyatları günlük olarak alınmıştır ve Kim (2009) tarafından önerilen wild bootstrap automatic variance ratio (WBAVR) testinde kullanılmıştır. Bu test, finansal zaman serilerinin temel özellikleri olan normal olmayan ve koşullu değişen varyanslılığa karşı güçlüdür, bu nedenle momentum ve zıt etkileri ölçmek için geçerli bir testtir. Çalışmada elde edilen sonuçlara göre: (1) Bitcoin fiyat hareketlerinde hem momentum hem de zıt anomalilerin varlığı görülmektedir; (2) Bitcoin fiyatları genellikle geçmiş fiyat hareketleriyle tahmin edilmektedir; (3) Anormal getirilerin, momentum stratejisine kıyasla zıt strateji kullanılarak elde edilmesi daha olasıdır. Bu çalışma, geçmiş fiyat hareketleri ile bir yatırım stratejisi izleyen tasarruf sahiplerine, portföy yöneticilerine ve kurumsal yatırımcılara Bitcoin fiyat hareketleri hakkında önemli bilgiler vermektedir.
Keywords: Bitcoin; Blokzinciri; Momentum Anomalisi; Zıtlık Anomalisi; Kriptoparalar