KADIN AKADEMİSYENLER ÜZERİNE YAPILAN ÇALIŞMALARIN SİSTEMATİK BİR ANALİZİ: SCOPUS VERİ TABANI ÖRNEĞİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Bu çalışmada kadın akademisyenler üzerine yapılan araştırmaların bibliyometrik özellikleri R program dili içerisinde yer alan Biblioshiny arayüzü ile analiz edilmiştir. Kadın akademisyenleri konu edinen çalışmaların eğilimleri ve gelişimleri Scopus veri tabanındaki yayınlar üzerinden tespit edilmiş, elde edilen bulgular bibliyometrik analiz yöntemiyle görselleştirilerek yorumlanmıştır. Çalışma kapsamında kadın akademisyenler üzerine yapılan çalışmaların yıl, yazar, konu, ülke ve üniversite bazlı gelişim düzeyleri, konuyla ilgili en etkili çalışmaların ne olduğu ve hangi kavramlar üzerinden ilerlediği gibi sorulara cevap aranmıştır.  Analiz sonuçlarına göre kadın akademisyenleri konu alan 1975-2021 tarihleri arasında 626 dergide 998 makale olduğu tespit edilmiştir. Bu makaleler 2747 yazar tarafından üretilmiştir. Kadın akademisyenler üzerine yıllık ortalama üretilen makale sayısı 12,5 iken, 2021 yılı içerisinde 96 makale yazılmıştır. Journal of Women’s Health konuyla ilgili en fazla makaleye sahip dergi olurken, en üretken yazar Morahan, P. olmuştur. Konuyla ilgili en fazla makaleye sahip ülke 367 yazar ve 1219 makale ile Amerika olmuştur. Yazarlar tarafından sıklıkla kullanılan anahtar kelimeler, cinsiyet, yükseköğretim, liderlik, akademi, akademik performans, eğitim, akademik başarı, fakülte ve kadın akademisyenler olmuştur. Kadın akademisyenler konusunda son yıllarda en fazla çalışılan trend konular ise ayrımcılık, cinsiyet eşitsizliği, toplumsal cinsiyet eşitliği ve terfi gibi kavramlardır.
Keywords: Kadın Akademisyenler; Bibliyometrik Analiz; R; Biblioshiny; Scopus