ÇİFTE KAYITLI PAY SENETLERİNİN VOLATİLİTE YAPISI BORSALARA GÖRE FARKLILAŞIR MI? (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Çalışmanın amacı, Borsa İstanbul’a kote olup aynı zamanda yurt dışındaki piyasalarda işlem gören pay senetlerinin volatilite yapılarını ve kaldıraç etkilerini incelemektir. Bu amaçla çalışmada, altı adet Türk ADR’nin 01.01.2010 – 01.11.2021 dönemini kapsayan günlük frekanstaki fiyat verileri kullanılmıştır. Volatilite modellerinden, tek değişkenli asimetrik stokastik volatilite modelinin uygulandığı çalışmanın tahmin yöntemi, Markov Zinciri Monte Carlo olarak belirlenmiştir. Her pay senedinin hem yurt içi hem de yurt dışı piyasalar için ayrı ayrı modellendiği çalışma sonucunda elde edilen bulgular şu şekildedir: Pay senetlerinin ikinci kaydı OTC Market’te olan tüm firmaların pay senetlerine OTC Market’de gelecek olan bir volatilite şokunun BIST’tekinden daha kalıcı olduğu tespit edilmiştir. Bununla birlikte, OTC Market’deki pay senedi volatilitelerine gelen negatif şokların pozitif şoklara göre volatiliteyi BIST’e göre daha fazla artırdığı, dolayısıyla kaldıraç etkisinin OTC Market’te daha etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır. İkinci borsa kaydı NYSE’de olan pay senedi volatilitesinin ise BIST’te daha öngörülebilir olduğu belirlenmiştir. Ayrıca NYSE’deki pay senedi volatilitesinin kaldıraç etkisinin istatistiksel açıdan anlamlı olmadığı bulgusu elde edilmiştir.
Keywords: Çifte kayıtlı pay senetleri; kaldıraç etkisi; volatilite yapısı; stokastik volatilite modeli.