E-PERSONEL TEDARİKİ: BIST 100 ŞİRKETLERİNİN PERSONEL TEDARİK YÖNTEM VE ARAÇLARINA YÖNELİK BİR İNCELEME (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de faaliyet gösteren işletmelerin e-tedarik politikalarına ilişkin bir değerlendirme yapmaktır. Bu doğrultuda, BIST 100 Endeksi’nde yer alan şirketlerin e-tedarikte kullandıkları yöntem ve araçların belirlenmesi amacıyla, kariyer web siteleri incelenerek veri toplanmıştır. Tedarik yöntemleri, arama yeteneği, başvuru sırasında kullanılan araçlar ve gizlilik/güvenlik politikası boyutlarında frekans analizleri ile genel bir değerlendirme yapılmıştır. Bunun yanı sıra, şirketlerin faaliyet gösterdikleri sektör türüne göre kariyer web sitesi/genel amaçlı istihdam web sitesi kullanma, arama özelliği, iş ilanı yayımlama, özgeçmiş oluşturma imkanı ile şirketlerin ana değerler/vizyon, gizlilik/güvenlik politikası, şirket kültürü ve sosyal yardım ve hizmetleri konusunda bilgi sunma boyutlarında bir karşılaştırma yapılmıştır. Çalışmanın, hem araştırmacılara hem de uygulayıcılara, Türkiye’de tercih edilen e-tedarik yöntem ve araçlarının ortaya çıkarılması açısından katkı sağlaması beklenmektedir.
Keywords: İnsan kaynakları Yönetimi; E-Tedarik; E-Tedarik kaynakları; İş ilanları; İş Arayanlar