HEGEMONYA MÜCADELESİNDE ABD-ÇİN TEKNOLOJİ SAVAŞI: YARI İLETKENLER SEKTÖRÜ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Çalışmada ABD’nin gerileyişi karşısında Çin’in yükselişinin ABD açısından hegemonik bir tehdit olarak algılanmaya başlanması ve aralarında başlayan hegemonya mücadelesinde yarı iletkenler teknolojisine hakimiyetin kilit önem kazandığı ele alınmaktadır. Pek çok sektör gibi yarı iletkenler üretimi de küresel değer zincirleri biçiminde örgütlenmiştir. En yüksek katma değerli aşamalardan olan çip tasarımı ABD’de, en düşük katma değerli aşama olan montaj, test ve paketleme ise Çin’de yoğunlaşmaktadır. Çin, yarı iletkenler alanındaki yüksek ithal bağımlılığını ekonomik yükselişindeki en büyük risklerden biri olarak görmektedir. Bu çerçevede, Çin’in 2015’te yarı iletkenler alanında kendine yeterli olma hedefini açıklaması hem uluslararası iş bölümündeki bugünkü konumunu değiştirmek arzusunu hem de geleceğin teknolojilerinde söz sahibi olmak kararlılığını ortaya koymaktadır. Bu durum karşısında ABD ise, Çin’in teknolojik atılımını engellemek, 4. Sanayi Devrimi’ne hâkim olmak ve hegemonyasını yeniden kurmak mücadelesine girmiştir.
Keywords: ABD-Çin; Hegemonya; Teknoloji; Yarı İletkenler Sektörü; Küresel Değer Zincirleri