İSTİSMARCI YÖNETİMİN ÜRETKENLİK KARŞITI İŞ DAVRANIŞI ÜZERİNDEKİ ETKİSİNDE İŞYERİNDE DIŞLANMANIN DÜZENLEYİCİ ROLÜ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Günümüz iş yaşamının getirdiği yoğun, rekabet odaklı ve stresli çalışma ortamları hem yöneticilerin hem de çalışanların bazı olumsuz davranışlara yönlenmesine neden olmaktadır. Bu kapsamda yöneticilerin olumsuz bir yaklaşım olarak istismarcı yönetimi benimsemeleri, çalışanlarının örgüte karşı üretkenlik karşıtı davranışlara yönelmelerine ve söz konusu bu ilişkinin çalışan açısından hissedilen işyerinde dışlanma ile farklılık göstermelerini sağlayabilir. Dolayısıyla çalışmanın amacı istismarcı yönetimin üretkenlik karşıtı iş davranışı üzerindeki etkisinde işyerinde dışlanmanın düzenleyici (moderatör) rolünü incelemektir. İstismarcı yönetim ile üretkenlik karşıtı iş davranışı arasındaki ilişki düzeyinin işyerinde dışlanma değişkeni ile farklılaşması beklenmektedir. Araştırma sonucundan elde edilen bulgular kapsamında olumsuz iş davranışlarının nedenlerini keşfetmek ve bu doğrultuda hem yönetsel hem de uygulamaya yönelik öneriler geliştirerek ilgili yazına katkı yapılması hedeflenmektedir. Araştırmanın veri toplama yöntemi olarak nicel araştırma yöntemlerinden anket tekniği tercih edilmiştir. Bu kapsamda araştırma verileri İstanbul ilinde bankacılık, turizm ve sağlık alanında faaliyet gösteren işletmelerde çalışan 274 kişiden anket tekniğiyle toplanmıştır. Araştırma hipotezlerinin test edilmesinde, korelasyon analizi ve hiyerarşik regresyon analizinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda; istismarcı yönetimin üretkenlik karşıtı iş davranışı üzerinde pozitif yönlü ve anlamlı bir etkisi olduğu görülürken, istismarcı yönetimin üretkenlik karşıtı iş davranışı üzerindeki etkisinde işyerinde dışlanmanın düzenleyici rol oynadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: İstismarcı Yönetim; Üretkenlik Karşıtı İş Davranışı; İşyerinde Dışlanma