SAĞLIK ÇALIŞANLARININ EKONOMİ OKURYAZARLILIĞININ İNCELENMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Günümüz dünyasında hem bireysel hem de kurumsal ekonomi okuryazarlığı, temel bilgi ve beceriler arasında görülmektedir. Ekonomik şartları değerlendirebilmek, planlar yapabilmek ekonomik verileri yorumlayabilmeyi gerektiriyor. Günümüzü ve yarınımızı etkileyecek pek çok konuda kritik kararlar alınması gerekebiliyor. Ekonomi okuryazarlığı, bireylerin ve dolayısıyla kurumların ve toplumun daha rasyonel ekonomik kararlar almasına yardımcı olur.  Bu çalışmada, sağlık çalışanlarının ekonomik okuryazarlık düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.  Sağlık çalışanları farklı meslek gruplarından oluşmaktadır. Bu sebeple de sağlık çalışanlarının ekonomik okuryazarlık düzeylerinin çeşitli sosyo-demografik değişkenler açısından önemli ölçüde farklılaşıp farklılaşmadığı  da araştırılmıştır. Araştırmada kullanılan veri toplama aracı iki bölümden oluşmaktadır. İlk bölümünde katılımcıların sosyo-demografik özelliklerini ve kişisel bilgilerini  öğrenmeye yönelik kişisel bilgi formu yer almaktadır.  İkinci bölümünde 34 maddeden oluşan ekonomi okuryazarlığı ölçeği bulunmaktadır. Ölçek maddeleri genel ekonomi bilgisini anlamaya yöneliktir. Ekonomi okuryazarlığı ölçeğinin, ekonomi bilgisi, ekonomik akılcılık, toplumsal ekonomik yansımalar ve bireysel ekonomi planlama olmak üzere 4 alt boyutu bulunmaktadır.
Keywords: Ekonomi Okuryazarlığı; Sağlık Çalışanları.