SALGIN VE FELAKET DÖNEMLERİNDE TÜKETİCİ DAVRANIŞLARI: COVİD-19 PANDEMİSİ DÖNEMİNDE ANKARA’DA BİR İNCELEME (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Tüketici davranışları ile ilgili araştırmalar pandemi dönemiyle birlikte başka bir boyuta taşınmıştır. Bu dönemden itibaren tüketici davranışları geleneksel kalıpların dışında değerlendirilmelidir. Tüketici davranış bilimi, tüketicilerin pazarlarda gösterdiği satın alma biçimlerini araştırmakta ve söz konusu satın alma davranışlarını etkileyen faktörleri içinde bulundukları pazar koşullarını da değerlendirmek suretiyle analiz etmektedir. Küresel anlamda, zaman içinde yaşanan bazı ekonomik krizler, doğal afetler veya pandemi gibi olağanüstü durumlar, tüketici gereksinim ve satın alma biçimlerinin farklılaşmasına yol açmaktadır. Olağanüstü nitelikteki tüm durumlar, tüketici davranışlarında önemli bir etkiye sahip olmaktadır. Araştırmamızın asıl sorunsalı tüketici davranışları ile çevre koşulları arasındaki ilişkileri ortaya koyabilmektir. Bu nedenle bu araştırmanın amacı; salgın dönemlerinde meydana gelen tüketici satın alma değişimlerinin neler olduğu, tüketicilerin salgın ve afet dönemlerinde değişen davranışlarının hangi yönde değiştiği, salgın dönemlerinin tüketici pazarında ne gibi gelişmeler ya da olumsuzluklar getirdiğinin incelenmesidir. Araştırmada, dünyanın mücadele ettiği ve 2020’nin mart ayında Türkiye’de ilk vakanın görüldüğü Covid-19 pandemi döneminden başlayarak günümüze değin tüketici davranışlarının periyodik çerçevede incelenmesi gerçekleştirilmiştir. Veriler anket yolu ile elde edilmiş olup SPSS ile analiz edilmiştir. Araştırmada pandemi döneminde tüketicilerin alışveriş biçimlerinin ve internetten alışveriş yapma sıklıklarının değiştiği görülmüştür.
Keywords: Tüketici; Tüketici Davranışları; Salgın; Covid-19; Normalleşme Dönemi