TÜRK ATASÖZLERİNDE ERİKSON’UN PSİKOSOSYAL GELİŞİM DÖNEMLERİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Erik Erikson (1902-1994) tarafından geliştirilen “Psikososyal Gelişim Kuramı”nda, bireyin kişilik gelişiminde hem sosyal çevre hem de doğuştan getirilen biyolojik temelli özelliklerin önemli rol oynadığı vurgulanmaktadır. Bireyin temel kişilik özelliklerinin gelişimi, sekiz gelişim dönemi şeklinde, tüm yaşam boyunca devam etmekte ve her bir gelişim dönemi, kendine özgü farklı gelişimsel özellikleri içermektedir. Psikososyal gelişim dönemlerinde öne çıkan temel özelliklerin Türk atasözleri bağlamında incelenerek, alan yazına katkıda bulunulması amaçlandığı bu çalışmada gelişim dönemleri, her bir dönemde öne çıkan özellikler hakkında bilgi verilmiş ve Türk atasözlerinin bu özelliklerle olan bağlantısı incelenmiştir. İçerik analizine dayalı olarak gerçekleştirilen bu çalışmada, Türk Dil Kurumu Atasözleri ve Deyimler Sözlüğü veritabanında yer alan atasözleri çalışmaya alınmıştır. Gelişim dönemlerindeki önemli özellikleri ve gelişimi etkileyen faktörlere vurgu yapan 389 atasözü tespit edilmiştir.131 atasözüyle en fazla yoğunlaşmanın 4’üncü dönem olan başarıya karşı yetersizlik döneminde, daha sonra 61 atasözüyle, 5’inci dönem olan kimlik kazanmaya karşı rol karmaşası döneminde olduğu dikkati çekmektedir.
Keywords: Psikolojik Danışmanlık; Atasözleri; Kişilik gelişimi; Erikson; Psikososyal Gelişim Dönemleri