ABD’DE GÖÇ VE REEL ÜCRETLER ARASINDAKİ NEDENSELLİK İLİŞKİSİNİN ANALİZİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Göç olgusu, geçmişten günümüze kadar sosyal bilimlerin ortak çalışma alanını oluşturmaktadır. Bu nedenle göçün birden fazla sebebi bulunmaktadır. Bu sebeplerin başında ise ekonomik sebepler gelmektedir. Ekonomik sebeplerden dolayı göç eden insanlar genelde yaşadıkları yerlerden daha iyi bir yaşam ve gelir imkânı sunan ülkelere veya bölgelere göç etmektedirler. Ekonomik sebepli göçlere ev sahipliği yapan ve sınırlarında büyük bir göçmen stoku barındıran ülkelerin başında ise Amerika Birleşik Devletleri gelmektedir. Dolayısıyla bu çalışmanın amacı; ABD’nin 1981-2017 yılları arasındaki zaman diliminde uluslararası göç ile reel ücretler arasındaki nedensellik ilişkisini incelemektir. Nedensellik ilişkisinin tespit edilmesinde yapılan ekonometrik analizin ilk basamağında serilere Arttırılmış Dickey-Fuller ve Phillips-Perron birim kök testleri uygulanmıştır. Uygulanan birim kök testlerinin sonucunda serilerin farklı düzeylerde durağan oldukları tespit edilmiştir. Ardından gecikmesi arttırılmış vektör otoregresif modeli tahmin edilmiş ve tahmin edilen bu model üzerinden serilere Toda-Yamamoto nedensellik testi uygulanmıştır. Yapılan nedensellik testi sonucunda gelir ile enflasyona arasında çift yönlü nedensellik ilişkisine rastlanmıştır. Ayrıca enflasyondan reel ücretler ile işsizliğe doğru tek yönlü bir nedensellik ilişkisine rastlanırken; reel ücretlerden işsizliğe doğru ise tek yönlü bir nedensellik ilişkisine rastlanmıştır. Son olarak uluslararası göç ile reel ücretler, işsizlik, gelir ve enflasyon arasında herhangi bir nedensellik ilişkisi tespit edilmemiştir.
Keywords: Göç; Reel Ücretler; Gelir; Enflasyon; İşsizlik; Nedensellik