MALİ VE VERGİ TEŞVİKLERİNİN SANAYİ YATIRIMLARINA ETKİLERİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Ülkeler doğrudan yabancı yatırımları çekmek için bir belirleyici olarak mali teşviklerin etkinliğini sorgulamaktadırlar. Makalede, vergi teşvikleri ve kullanım hedefleri, diğer mali teşviklerin sanayi üzerindeki etkileri ve hazırlanan modele göre, sermaye stoku, üretim kapasitesi, amortisman muafiyeti ve vergilerin yatırımı nasıl etkilediği incelenmiştir. Ülkeler belirli sektörler için bu teşvikleri sunmayı hedeflemektelerdir. Tüm veriler İran İstatistik Merkezi ve Merkez Bankası veri tabanından toplanmıştır. Ağırlıklı en küçük kareler yöntemine göre panel ekonometrik tekniği (EGLS); Çelik, petrokimya, çimento, otomobil, tekstil, fayans ve seramik, gıda sektörlerinde kullanılmıştır. Değişkenleri işlemek, kategorize etmek ve hazırlamak ve Eviews yazılımına girmek için Excel özel yazılımı kullanılmıştır. Son olarak, modeli tahmin etmek ve makale hipotezlerini test etmek için Eviews yazılımı kullanılmıştır. Sonuçlara göre tüm makale hipotezleri kabul edilmiştir; vergi krediler değişkeninin sanayinin farklı sektörlerinde yatırım endeksi üzerindeki olumlu etkiye sahip olmaktadır. Sanayinin çeşitli sektörlerinde yatırım maliyetinin yatırım üzerindeki olumsuz etkisini göstermektedir. Kurumlar vergisi, brüt karın varlığında şirketin yatırımını etkilemektedir. Vergi teşvikleri yatırım ve maliyetleri, kişi başına gelir, sermaye kullanım maliyeti, mevcut sermaye ve üretim kapasitesini etkilemektedir. Amortisman muafiyeti efektif vergi oranını etkilemektedir.
Keywords: İran; Mali Teşvikler; Vergi Teşvikleri; Yatırım Kararları; Yatırım Teşvikleri