LOJİSTİK PERFORMANSININ EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNDEKİ ARACILIK ETKİSİ: OECD ÜLKELERİ ÖRNEĞİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Küresel dünyada, hızlı bir ekonomik büyüme patikası elde etmenin en önemli gerekliliği, artan rekabetçilik seviyesidir. Ülkelerin daha rekabetçi olmalarını sağlayan önemli unsurlardan biri de lojistik yeterlilikleridir. Bu çalışma, OECD ülkelerinde, rekabetçilik ile ekonomik büyüme arasındaki ilişki üzerinde lojistik performansının aracılık etkisini incelemektedir. Çalışma, 2007-2018 yıllarını kapsamakta ve ilk aracılık modelinin yapısal eşitlik modelleri ve Monte Carlo simülasyonu ile geliştirilmiş versiyonlarını kullanmaktadır. Bulgular lojistik performansının parçalı aracı olarak ilgili ilişkiye etki ettiğini ve bu ilişkideki aracılık etkisinin en az yüzde 80’inin lojistik performansı ile açıklanabildiğini göstermektedir. Sonuç olarak, politika yapıcılar, ülkeler gelişmişlik düzeyleri açısından heterojen olsalar da lojistik altyapılarını geliştirmeden istikrarlı bir büyüme patikasına ulaşamayacaklarının bilincinde olmalıdırlar.
Keywords: Lojistik Performans Endeksi; Rekabetçilik; Büyüme; Aracılık Etkisi