ELEKTRİKLİ ARAÇ VARSAYIMI ALTINDA SÜRDÜRÜLEBİLİR DİNAMİK ARAÇ ROTALAMA PROBLEMLERİ: KARMA TAMSAYILI DOĞRUSAL PROGRAMLAMA TABANLI BİR ÇÖZÜM ALGORİTMASI (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Sürdürülebilirlikle ilgili konulara artan ilgi, şirketleri lojistik operasyonlarının odağını maliyet minimizasyonundan eşzamanlı maliyet ve çevresel etki minimizasyonuna değiştirmeye zorlamaktadır. Ulaşımda halen konvansiyonel araçlar ağırlıklı olarak tercih edilse de çevre mevzuatı ve çevreye duyarlı tüketiciler nedeniyle hibrit ve elektrikli araçların kullanımında artan bir eğilimden bahsedilebilir. Ancak bu araçlar, dinamik bir ortamda ulaşım sürecinde (örn. trafik sıkışıklığı) öngörülemeyen olaylardan olumsuz şekilde etkilenebilmektedir. Bu makale, bir sürdürülebilir dinamik araç rotalama problemi için karma tamsayılı doğrusal programlama tabanlı bir çözüm yaklaşımı önermektedir. Ele alınan elektrikli araç rotalama problemi için dinamik çevreyi dikkate almanın önemi sayısal analizler aracılığıyla ortaya konulmuştur. Analizler sonucunda elektrikli araç kullanımıyla birlikte gelen batarya kısıtlarının dinamik çevreden ciddi şekilde etkilendiği ve belirli batarya kapasitesinin altında araçların tüm müşterilerin ihtiyaçlarına cevap veremediği görülmüştür.
Keywords: Sürdürülebilir araç rotalama; elektrikli araç; dinamik çevre; çevresel sürdürülebilirlik; sosyal sürdürülebilirlik.