DİJİTALLEŞMENİN İŞ PERFORMANSI, İŞ TATMİNİ VE ÖRGÜTSEL BAĞLILIK ÜZERİNE ETKİLERİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Dijitalleşme, işletmelerin sadece mekanik süreçlerinde değil örgütsel dinamiklerinde de değişim ve dönüşümlere neden olmaktadır. Üretim süreçlerinde yaşanan dijital dönüşüm, çalışma ortamını etkilemekte ve farklı fırsatlar ve riskleri içinde barındırmaktadır. Yeni teknolojik gelişmelere ayak uydurabilecek becerileri olan personeli elde tutmak, üretken ve verimli kılmak gibi istihdam risklerinden korunmak önemli bir konu haline gelmektedir. Buradan hareketle çalışmanın temel amacı, çalışanların dijitalleşme algıları ile iş tatmini, iş performansı ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma için nicel bir alan çalışması yapılmış ve gerekli veriler, Ankara İvedik Organize Sanayi Bölgesinde faaliyet gösteren firmaların çalışanlarından anket yoluyla elde edilmiştir. Çalışmada, dijitalleşme algısının iş tatmini, iş performansı ve örgütsel bağlılık değişkenleri arasında ilişkileri inceleyen bütüncül bir model geliştirilmiştir. Araştırmada kurulan modelin ve bu modele dayalı hipotezlerin test edilmesi için yapısal eşitlik modellemesi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma bulgularına göre dijitalleşme algısı, iş performansı ve iş tatminini anlamlı ve pozitif olarak etkilediği görülmektedir. Diğer yandan, analiz sonuçlarına göre dijitalleşme algısının örgütsel bağlılığa olan etkileri pozitif ancak istatistiksel olarak anlamlı olmadığı görülmüştür. sonuçların, araştırma modelinde yer alan değişkenlerin tamamını tek bir model de inceleyen az sayıdaki çalışmalardan biri olması ve bulguları itibariyle hem literatür hem de uygulamacılar için önemli ipuçları sunduğu değerlendirilmektedir.
Keywords: Dijitalleşme; Dijital Dönüşüm; Örgütsel Bağlılık; İş Tatmini; İş Performansı