GENEL MÜDÜRÜN ÖĞRENİM DÜZEYİ VE FİRMA PERFORMANSI ARASINDAKİ İLİŞKİ: BORSA İSTANBUL ÜZERİNE BİR İNCELEME (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Bu çalışmanın temel amacı, genel müdürün (CEO) öğrenim düzeyi ile firma performansı arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Çalışmada genel müdürün (CEO) öğrenim düzeyi ile firma performansı arasındaki ilişki, Borsa İstanbul (BİST)’da kayıtlı farklı sektörlerde işlem gören 229 firmanın 2020 yılına ait verileri kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmanın bağımlı değişkenini oluşturan firma performansı piyasa temelli (Tobin’s Q) ve muhasebe temelli (varlıkların getirisi-ROA) olmak üzere iki farklı gösterge ile ölçülmüştür. Bağımsız değişken olarak ele alınan genel müdürün öğrenim düzeyi ise; yurtiçindeki veya yurtdışındaki okullardan mezun olma, yüksek lisans veya lisans derecesine sahip olma, işletme yönetimi alanında yüksek lisans veya lisans derecesine sahip olma şeklinde kategorize edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda Tobin’s Q ve ROA’nın bağımlı değişken olarak kullanıldığı her iki modelde firma performansı ile genel müdürün işletme alanında lisansüstü öğrenim derecesine sahip olması arasında negatif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin olduğu tespit edilmiştir. Diğer taraftan, genel müdürün lisansüstü öğrenim derecesine sahip olması ile performans göstergesi olarak kullanılan ROA arasında pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkinin olduğu görülmüştür. Çalışmadan elde edilen bir diğer sonuç ise, büyük firmaların genel müdürlerinin öğrenim düzeylerinin lisansüstü olduğudur.
Keywords: Genel Müdür; Öğrenim Düzeyi; Öğrenim Geçmişi; Firma Performansı; Türkiye