ELEKTRONİK TIBBİ KAYIT KABUL MODELİ SEVİYE-7 DİJİTAL HASTANELERDE TEKNOLOJİ KABUL DÜZEYİNİN VE TIBBİ HATA ALGISININ DOĞRUSAL OLMAYAN KANONİK KORELASYON ANALİZİYLE İNCELENMESİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Günümüzde bilgi ve iletişim teknolojilerinin kullanımı, sağlık hizmetlerinin kalitesinin iyileştirilmesi amacıyla her geçen gün artmaktadır. Tıbbi hatalar, hastalarda morbidite ve mortaliteye neden olarak sağlık hizmetlerinin kalitesini olumsuz yönde etkileyen önemli bir etkendir. Bununla birlikte bir tıbbi hata sadece hastaların sağlığının olumsuz yönde etkilenmesiyle sonuçlanmaz. Ayrıca bakım maliyetlerinin yükselmesi, sağlık personelinin suçlanması, davalar, sağlık kurumuna olan güvenin azalması gibi birçok olumsuz duruma da neden olur. Dijital hastaneler ise bilgi ve iletişim teknolojilerinin yoğun olarak kullanıldığı hastaneler olup bu hastanelerde kullanılan sistemlerin tıbbi hataları önlemesi/azaltması beklenilir.Bu araştırma kapsamında kâğıtsız hastane olarak da ifade edilen EMRAM Seviye-7 dijital hastanelerde kullanılan bilgi ve iletişim sistemlerini kabul durumu ve tıbbi hata algısı arasındaki ilişkiler demografik değişkenlerde dikkate alınarak doğrusal olmayan kanonik korelasyon analizi ile incelenmiştir. Bu sistemleri aktif olarak kullanan 463 hemşireden elde edilen veriler analiz edilmiş. Yapılan analizler sonucunda hemşirelerin kullandıkları sistemi yararlı bulduğu, sistemin kullanımının kolay olduğu, iş yüklerini azalttığı ancak anlaşılır olmadığı yönünde görüş belirttikleri belirlenmiştir. Ayrıca sistemin verimliliklerini artırdığı ve çalışma performanslarını olumlu yönde etkilendiği algısına sahip oldukları tespit edilmiştir.
Keywords: Dijital Hastane; Tıbbi Hata; Teknoloji Kabul Modeli; Doğrusal Olmayan Kanonik Korelasyon Analizi; Hemşire; EMRAM.