TÜRKİYE’NİN KAMU ÖZEL İŞ BİRLİĞİ POLİTİKASI: SÜREÇ, AKTÖR VE ANALİZ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Kamu politikası veya siyasa olarak isimlendirilen kavram özünde bir sorun veya konuya karşı devletin veya kamu gücünü kullanan aktörlerin yaklaşımını ifade etmektedir. Hükümetlerin sorun ya da konu hakkında bir şey yapmamasının da dahil olduğu kamu politikası siyaset, bürokrasi ve toplumun çıkar maksimizasyonuyla şekillenmektedir. Çalışmanın amacı, kamu politikası kavramının sistematik olarak incelenmesinden sonra Türkiye’nin kamu özel sektör işbirliği politikasını analiz etmektir. Söz konusu amaçtan yola çıkılarak öncelikle Türkiye’de yeni yeni araştırılmaya başlanan kamu politikası kavramının tam olarak neyi ifade ettiği ele alınmıştır. Daha sonra kavramın bileşenlerinden olan kamu politikası süreci, aktörleri ve kamu politikası analizi konuları incelenerek Türkiye’nin kamu özel sektör işbirliği politikasına geçilmiştir. Bu amaçtan yola çıkılarak, kısaca kavramın açıklaması yapılmış, yasal yapı etrafında şekillenen türleri incelenmiş, politikanın şekillenmesinde rol oynayan resmi ve yeni aktörler ele alınmış ve politika oluşturma süreci açıklanarak politika analiz yöntemi sonunda elde edilen veriler ile sürecin iyileştirilmesine yönelik öneriler sunulmuştur. Sonuç ve tartışma bölümünde genel bir özet yapılarak öneriler detaylandırılmıştır.
Keywords: Kamu Politikası; Kamu Politikası Süreci; Kamu Politikası Analizi; Kamu Özel Sektör İş Birliği; Türkiye’nin Kamu Özel Sektör İş Birliği Politikası