HAYAT DIŞI SİGORTA SEKTÖRÜNDE FİNANSAL PERFORMANSIN BÜTÜNLEŞİK AHP-SV VE MAIRCA YÖNTEMLERİ İLE ANALİZİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Bu çalışma ile AHP, SV, Ortak Ağırlıklandırma ve MAIRCA ÇKKV prosedürleri kullanılarak 2010-2021 zaman dönemi için Türk hayat dışı sigorta sektörünün yıllara ilişkin finansal performansının analiz edilmesi hedeflenmektedir. Bu amaçla, ilk olarak önceki literatüre dayalı olarak belirlenmiş olan on bir adet finansal değerlendirme ölçütünün (Özsermaye/Varlık Toplamı, Özsermaye/Teknik Karşılıklar, Sermaye Yeterlilik Oranı, Likidite Riski, Özsermaye Kârlılığı, Aktif Kârlılığı, Konservasyon Oranı, Prim/Özsermaye, Prim Alacakları/Özsermaye, Teknik Karşılık Oranı ve Bileşik Oran) uzman görüşüne dayalı sübjektif ağırlıkları AHP prosedürü ile objektif ağırlıkları ise SV prosedürü ile tespit edilmiştir. Ardından her iki ağırlık serisi ortak ağırlıklandırma prosedürü kapsamında birleştirilerek her bir değerlendirme ölçütüne ilişkin optimal ağırlık katsayıları tespit edilmiştir. Uygulamanın birinci bölümünde ortak ağırlıklandırma yaklaşımına göre belirlenen optimal ağırlıklar dikkate alındığında, analiz dönemlerinde hayat dışı sigorta sektörünün finansal performansına etki eden en önemli finansal değerlendirme ölçütünün özsermaye kârlılığı olduğu, bununla beraber aynı dönemlerde söz konusu sektörün performansı üzerinde etkisi en az olan finansal değerlendirme ölçütünün ise konservasyon oranı olduğu ifade edilebilir. Uygulamanın ikinci aşamasında ise sektörün yıllara ilişkin performansı, daha önceki aşamada elde edilen ağırlık katsayılarının MAIRCA prosedürüne dâhil edilmesiyle incelenemiştir. Uygulanan entegre model kapsamında elde edilen sonuçlara göre sektörün finansal açıdan en başarılı olduğu yılın 2019, en başarısız olduğu yılın ise 2012 yılı olduğu tespit edilmiştir.
Keywords: Sigortacılık Sektörü; Hayat Dışı Sigorta Sektörü; Finansal Performans; AHP; SV; MAIRCA