LİDER ÜYE ETKİLEŞİMİ VE PSİKOLOJİK GÜÇLENDİRMENİN ÖRGÜTSEL ÖZDEŞLEŞME ÜZERİNDE ETKİSİ: MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
Rekabetin giderek hızlandığı günümüzde insan kaynağı örgütler tarafından önem verilmesi gereken kilit bir unsur haline gelmiştir. Örgütler varlıklarını devam ettirmek ve sürdürülebilir bir rekabet üstünlüğü sağlamak için nitelikli çalışanlara ihtiyaç duymaktadır. Diğer yandan sürdürülebilir rekabet üstünlüğü için yalnızca nitelikli çalışanlara sahip olmak yetmemekte, aynı zamanda çalışanın sahip olduğu tüm bilgi ve yetenekleri işine yönelik faaliyetlerde kullanması gerekmektedir. Çalışanların yetenek ve enerjilerini kendi arzularıyla işlerine yöneltmeleri, örgütlerine yönelik olumlu bir tutum sergileyerek, örgütün amaçlarını kendi amaçları gibi benimsemeleri ile ortaya çıkmaktadır. Bu bağlamda çalışanların örgüte en üst düzeyde fayda sağlaması açısından, örgütleri ile özdeşleşmeleri önemli bir konu olarak ortaya çıkmaktadır. Örgütleri ile özdeşleşen çalışanlar kendileri ve örgütleri arasında bir bağ kurmakta ve işe yönelik faaliyetler onlar için daha anlamlı hale gelmektedir. Bu doğrultuda araştırmanın amacı, lider üye etkileşimi, psikolojik güçlendirme ve örgütsel özdeşleşme kavramları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu amaca yönelik, çalışmada lider üye etkileşimi, psikolojik güçlendirme ve örgütsel özdeşleşme arasındaki ilişkiler kavramsal bir şekilde incelenmiş ve bu doğrultuda oluşturulan hipotezler test edilmiştir. Araştırmada veriler anket tekniği kullanılarak elde edilmiştir. Araştırmanın örneklemini Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi'nde görev yapan 298 akademik ve idari personel oluşturmaktadır. Araştırmada sağlanan verilere faktör, korelasyon ve regresyon analizleri uygulanmıştır. Araştırma bulguları sonucunda; lider üye etkileşimi ve örgütsel özdeşleşme arasında ayrıca psikolojik güçlendirme ve örgütsel özdeşleşme arasında anlamlı ve pozitif yönde ilişkiler olduğu saptanmıştır.
Keywords: Lider-üye etkileşimi; psikolojik güçlendirme; örgütsel özdeşleşme; Personel Güçlendirme; Liderlik.