BORSA İSTANBUL (BIST) TEKSTİL VE DERİ ENDEKSİ FİRMALARININ KARLILIĞINI ETKİLEYEN İÇSEL FAKTÖRLERİN ANALİZİ (Üçüncü Sektör Sosyal Ekonomi Dergisi, 2022)
ÖzKarlılık piyasa değeri maksimizasyonunun en önemli aracıdır. Türkiye sanayisinde önemli bir yerde olan tekstil ve deri sektörünün karlılığının yüksek olması da ilişkili olduğu sektörlerle birlikte ulusal ekonomi için önem arz etmektedir. Çalışmanın amacı Borsa İstanbul (BIST) Tekstil ve Deri Endeksindeki firmaların karlılığını etkileyen firmaya özgü içsel faktörlerin analiz edilmesidir. Bu amaçla ilgili endeksteki 20 firmadan 2013-2021 dönemine ait finansal tablolarına ulaşılan 17 firma çalışmaya dahil edilmiştir. Aktif getiri oranının bağımlı değişken olarak belirlendiği çalışmada firmaların kısa vadeli borçlarını ödeme gücünü, sermaye yapısını, faaliyetlerinin etkinliğini ve büyüklüğünü gösteren 11 finansal oran bağımsız değişken olarak belirlenmiştir. Panel regresyon analizi ile yapılan değerlendirme sonucunda faaliyet karı oranı, aktif büyüklüğü, net işletme sermayesi oranı, aktif devir hızı, stok devir hızı ve alacak devir hızı firmanın karlılığını pozitif yönde etkilerken finansal kaldıraç oranı, borç/özsermaye oranı ve cari oranın firmanın karlılığını negatif yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
Keywords: Karlılık; Panel Regresyon Analizi; BIST Tekstil ve Deri Endeksi; Aktif Getiri Oranı; Karlılığın Belirleyicileri